Mineral Powder Foundation

Saturday, July 07, 2012


If korang join kelas mekap intensive I, one of the subject yang I akan ajar adalah quick makeup and I pakai Mary Kay Mineral Powder Foundation nie dalam kelas. And this is my favourite type of daily foundation. Rule of thumb dalam aktiviti mekap memekap nie adalah lepas kite pakai foundation, kite kene set foundation tue dengan loose powder right? Tapi this one dah shortcut, foundation and setting powder dah all in one sekaligus.

Pernah jugak time I rajin, I akan apply Mary Kay Timewise Liquid Foundation dulu then I set foundation tue dengan Mineral Powder Foundation nie. So dia dah macam double coverage. Tiap kali buat gitu, ade jela orang dok tanye, nape flawless sangat harini Kunaz? So sebab tue takley buat selalu, nanti cun sangat. Wahaha... Bluekkk!

For me yang tiap pagi kalut nak urus anak before gi keje, this is a must-have-foundation lah. Cam ala2 zaman sekolah dulu gi sekolah pakai baby powder, nie dah dewasa and bergaji nie kene la pakai yang appropriate sket kan? Hihi... This mineral powder foundation can be applied on top of your daily moisturizer/sunscreen, in my case, I pakai travel set Timewise cam dalam entry nie

Kebaikan Mary Kay Mineral Powder Foundation nie, since dia adalah mineral foundation, dia adalah oil/talc/fragrance/preservative free maka sesuai dipakai untuk semua jenis kulit, termasuklah super sensitive skin. Available shade adalah seperti berikut.




Foundation jenis nie sesuai dipakai degan flat kabuki brush cam dalam gambar on top of this entry. Berus nie dia jual separately yer. Boleh dapatkan both Mary Kay Mineral Powder Foundation + Brush di Jom Makeover dengan harga yang istimewa. As usual, jangan lupa isi form kat sebelah untuk place order yer. 


New Botanical Effects Skincare

Sunday, April 15, 2012
Haihh.. Rasanya baru jek struggle update pasal Botanical Skincare, esok 16th April Mary Kay akan launching new upgraded version of that skincare set. Nama baru dia adalah Botanical Effects. Watak utama dalam ingredients dia adalah Silymarine and Luo Han Guo.


Haa inilah gambar passport mereka. Nama lain Silymarin tue adalah milk thistle and Luo Han Guo tue widely known as longevity fruit. Tapi percayalah 4-4 nama tue I tak pernah dengar. Redha jeklah. Tapi main fuction mereka adalah sebagai powerful antioxidants untuk kulit kita. Macam set Botanical yang lama, dia dah tailor-maid untuk 3 jenis kulit muka.

Ini adalah Formula 1 untuk Dry Skin. Ada additional ingredients Flexseed dengan Sea Kelp extracts yang leh tolong moisturize-kan and kurangkan ketakselesaan sebab kulit kering kita.


Ini pula adalah Formula 2 untuk Oily Skin. Additional ingredients dia adalah Tea Tree and Guava extracts untul tolong control minyak masak, minyak dagu, etc kat muka kita.

 

Last one Formula 3, untuk Normal Skin. Yang nie sweet sebab extra ingredients dia adalah Frangipani flower and Water Lily extracts to keep the normal skin in balance.

1 set ade 4 barang (cleanser, freshener, moisturizer, and mask). Boleh beli 1-1 or 1 set terus. Belian 1 set akan mendapat harga yang istimewa dari Jom Makeover.



Tester kit untuk Botanical Effect will be available from 18th April at RM50. Cam biasa isi form kat sebelah nie kalau nak order ok?

Botanical Customized Skincare Set

Saturday, February 18, 2012
Ramai yang tanya, Mary Kay jual anti aging skincare je ke? Orang tua je ke yang bleh pakai Mary Kay? Jawapannya owh tidaklah. Sebab I dah tua kot, tue yang asek dok promote TimeWise set jek (for anti aging) Hihi... Jangan lupa yer, Mary Kay ade a few other range of skincare set - untuk whitening ada, untuk acne skin ada, untuk men ada, untuk anti aging ada, and untuk basic skincare pun ada.

Basic skincare nie we call it as Botanical Customized skincare. Customized tu maksudnya formula dia dah di-design khas ikut jenis kulit either normal, dry or oily skin. Skincare nie dah di-formulated with carefully-choosen botanicals ingredients seperti ginseng, pomegranate dan juga oat. They call it Bio-Enriched™ Complex.


Formula 1 - Dry Skin



Untuk kulit kering, hibiscus extract is added into the formula, bertujuan nak elak rasa kering, merah2 and rasa tight pada kulit muka.


Formula 2 - Normal Skin



Untuk normal skin, extract of beech tree bud is added into the formula to support the needs of normal skin.


Formula 3 - Oily Skin



 Untuk oily skin, dia ada tambah witch hazel untuk clarify kulit berminyak tue.


1 set ade 4 barang (cleanser, freshener, moisturizer, and mask). Boleh beli 1-1 or 1 set terus. Belian 1 set akan mendapat harga yang istimewa dari Jom Makeover. Botanical skincare nie dia takde travel set lagi so far (yang macam TimeWise). But what I do is, since I have a few customers that are staying outside Miri who cannot come to my studio to test the products themselves, I ade buat trial pack untuk Mary Kay Botanical skincare nie.


Inilah rupa bentuk trial pack tue. Harga RM50 jek (plus additional RM5 for postage) So to those yang takut2 nak beli full set terus sebab risau tak serasi, boleh dapatkan trial pack nie dulu. Siapa yang sesuai pakai trial pack nie?

  1. First timers yang nak try Botanical skincare set
  2. First timers yang nak try TimeWise skincare set. If you belum pernah try any other anti aging skincare, you'd better start with Botanical set first. Sebab TimeWise skincare set agak kuat kesan dia
  3. Existing Botanical set customers yang saje2 nak beli extra buat travel =p

Cam biasa, boleh isi Order Form kalau nak order k? Remember to apply these 4 essential steps yer untuk kulit sihat =) Owh, best selling item untuk Botanical Set adalah Exfoliating Mask dia. Wajib try! Sekali try dah nampak effect. If you join any skincare class by Mary Kay, memang diorang suruh pakai mask tu sebelah muka jek untuk tengok difference dia. So sila cuba! Hihi....

NouriShine Plus Lip Gloss

Friday, February 17, 2012

A nice thing to have in your handbag =) Coz it gives an instant moisture to your lips. Seriously, kalo bibir kering and then pakai lipstick jek, kesannya adalah amat tak cantek, nampak menggelupas sana sini. So lipgloss is one of the quickest way for touch-up - lips will look fresh and healty tanpa perlu pakai lip balm dulu and ada warna2 natural ala2 pakai lipstick jugak =)

That's not the only advantage of this lipgloss actually. It's also being loaded with lots of skincare benefits - again! (this is what I love about Mary Kay products). Dia ada Vit E to condition and sooth our lips. Dia ada Vit C derivatives untuk boost up collagen production (anti-aging effect). Dia ada aloe vera extract to calm and soften our lips. And dia ada sterol buah delima to keep our lips hydrated and to strengthen our skin barrier.

Texture dia pun best, creamy tapi tak melekit sangat, and it is accompanied by a nice vanilla scents =) Dapatkan lipgloss nie dari Jom Makeover pada harga yang istimewa. Mari2 kumpul kesemua 8 shade lipgloss yang best nie!

Eye & Lip Liners

Saturday, January 21, 2012

Hai hai, salam makeover to all. Menu hari ini adalah lipliner masak merah dengan eyeliner masak hitam. Haha! Ok today I nak introduce 2 new liners from Mary Kay - lipliner and eyeliner. Apa yang best dengan 2 liners nie? Ok, 2 liners nie adalah enhanced formula from the previous one. Enhanced dalam banyak bentuk. 

1st, design dia. Now dia include skali built-in sharpener dekat hujung cap liners tue. So senang kalo dah rasa tumpul asah jek. Tak banyak tau liner yang jenis rectractable tapi ade sharpener nie. Kalo liner yang jenis pensel plak leceh nak bawak sharpener separately. So in term of design adalah sangat convenient untuk carry ke mana2 yang takyah risau kalau liner kita tertumpul or terpatah ke sebab it comes up with the built-in sharpener sekali.

2nd, of course in the formula itself. Now dia dah include anti-ageing formula dalam ingredients dia. So kite dapat benefit skincare dalam color cosmetic kite - that is one thing that I love about Mary Kay products. 

3rd, in term of longevity pun dia dah improved, now dah waterproof sudah, lalu tak risau kalau termenangis or terberpeluh tetibe mata cair jadi warna hitam. Huhu... 

4th, texture dia adelah creamy lalu akan smooth jek bile kite nak line our lip/eyes tak kasar and tak menyakitkan tisu2 kulit kite. So bile smooth, akan cepatla proses mekap kite tak perlu nak line banyak2 kali yer.

5th, in term of shade, dia dah tuka jadi all neutral tones. So takdelah nanti lipliner yang tetibe lagi menonjol dari lipstick/lipgloss nanti tak nampak natural plak. So untuk shade plak, lipliner dia ada 3 choices - Neutral, Plum and Blush. I love the Blush one sooooo muuccchhh!!! So natural and if ada hitam2 kat bibir tue lipliner blush nie bleh cover ala2 concealer gitu.


Eyeliner punye shade plak - Black, Brown & Denim. Untuk eyelining nie, selain rectractable eyeliner nie, dia ade liquid eyeliner jugak. Liquid eyeliner ada kaler hitam jek and warna hitam dia adalah yang light-natural, takdelah gelap gelita sangat, so masih akan nampak natural effect tue.



Dapatkan lipliner/eyeliner/liquid liner nie dari Jom Makeover pada harga yang istimewa. And if nak order macam biasalah yer, isi Order Form kat sidebar. And if ada nak tanya pape, nak mintak tutorial pakai ke, leh contact kitorang ok. Happy makeover! =)

Romantic Petals Gift Set

Wednesday, January 04, 2012
Mintak maaf rakyat jelata sebab dah lama tak update blog nie. Ade sape2 berminat nak buat part time update blog tak? Hihi... Ok, harini nak cerita pasal bodycare. Mary Kay ade launch 1 gift set yang sangatlaaa best. Ade a few different sets actually, tapi yang paling I suka tak terperi ialah Romantic Petal Gift Set seperti di bawah.





Cantik kan packaging dia? Sangat kukuh and cantik kotak dia memang sangat sesuai dijadikan gift set. And bau dia masyaallah... Memang wangiiiiii!!! Sila tanya my husband, dia approve and suka kewangian itu. Haha! I've managed to sell a few sets offline sebelum update kat blog nie and surprisingly kan, ramai buyers adalah kaum lelaki sebab I paksa diorang beli untuk wife, tunang, kekasih, etc. Hahaha! Nama pun romantic set kan.. Hihi..

Ok dalam box tue ada shower gel, body lotion, perfume and bath sponge. Once again, it is so sad to announce that this Romantic Petals Gift Set is Limited Edition only. How I wish Mary Kay akan include set nie dalam list permanent product, sebab memang sangat best.

Since set nie adalah limited edition, I'm stocking up the stocks soon and please place your order ASAP if you are interested.  Dapatkan  Romantic Petals Gift Set nie dari Jom Makeover pada harga yang istimewa.  So if korang tengah pikir nak kasi hadiah birthday, hantaran tunang/kawen, hadiah nak propose girlfriend (pepandai jek I) or nak kasi kat orang tersayang, it is the right choice. I'll deliver 1 set to my mom soon =)

Sigma Makeup Brush

Friday, December 02, 2011

Ahhh I'm so falling in love with this brand of makeup brush. Highly recommended for professional use or by individuals yang mementingkan kualiti. You can purchase directly from the website by clicking on the banner above. Pastu let say entry nie dah tenggelam ke bawah suatu hari nanti klik jek dekat banner yang sebelah Order Form tue ok =)

Sigma ade banyak koleksi makeup brush yang sangat best. Disebabkan kesuntukan masa nak taip banyak (sebenarnye malas) just spend your time to browse through the website ok. Harga a bit ok for the good quality. International makeup artist banyak pakai. I pakai pun after being proposed by one of my international makeup artist friend =)

And you can generate extra income by joining Sigma as an affiliate like what I'm doing right now. Just click on the banner and register. Next advertise the products in your website and get paid! =)

Makeup Class Schedule : Nov 2011

Saturday, October 29, 2011
First time iklankan jadual kelas mekap kat sini kan? Haha! Ini adalah kerana perasan blog nie dah lama tak update and tatau nak update ape. Hihi.. Ok so to those who are interested to join our makeup class, boleh refer jadual di bawah. Owh FYI, lokasi kelas adalah di Miri yer. Huhu....

6 Nov 2011 (Sunday)

  • Basic Makeover Class
  • Venue: Artistique Couture Makeover Studio, Miri
  • Duration: 2 hours
  • Fees: RM50 only

12 Nov 2011 (Saturday) 

  • Personal Intensive Makeup Class
  • Venue: Artistique Couture Makeover Studio, Miri
  • Duration: 9am - 5pm
  • Fees: RM200

13 Nov 2011 (Sunday) 

  • Personal Facial & Skincare Class
  • Venue: Artistique Couture Makeover Studio, Miri
  • Duration: 2 hours
  • Fees: RM50 only

19 Nov 2011 (Saturday)

  • Personal Intensive Makeup Class
  • Venue: Artistique Couture Makeover Studio, Miri
  • Duration: 9am - 5pm
  • Fees: RM200

20 Nov 2011 (Sunday)

  • Personal Facial & Skincare Class
  • Venue: Artistique Couture Makeover Studio, Miri
  • Duration: 2 hours
  • Fees: RM50 only

Get special price when you register 2 classes and above. I will post the details and syllibus for each class in the next entry. To book your seat please SMS to 013-8505778 or email to info@artistique-couture.com ya! =)

Bronzing & Highlighting Powder

Saturday, October 01, 2011
Salam makeover. Mary Kay Cosmetics nie produk USA, dah 48 years dah kewujudan cosmetic nie and dah masuk Malaysia 11 tahun dah tahun nie. Tapi tak semua produk yang jual kat USA masuk ke Malaysia. 2 months ago I wrote to Mary Kay customer service, asking whether they could arrange to sell the bronzing and highlighting powder in Malaysia, sebab as a makeup artist, I use them a lot to accentuate my client's face. And good news, bulan nie produk tue dah masuk Malaysia! Yeayyy!!!!


Ok nie adalah bronzing powder. Ade 2 pilihan, if nak yang shimmer leh amek Desert Sun, and yang matte is Sandstone. Yang matte leh pakai wat shading, yang shimmer tue leh wat muke kite nampak cam sunkiss glow gitu. 


Yang nie plak adalah highlighting powder. Nie adalah pelengkap untuk face contouring, kalo dah shading kene la berpasangan dengan highlighting kan. Hihi.. Ade 2 shade jugak, Pink Stardust (shimmer) dengan Pink Porcelain matte. 


Bronzing and higlighting powder in the palette


Di sebalik good news tue, ade bad news jugak, iaitu both products adalah Limited Edition only yer. So dia adalah golongan while stocks last. Maka silalah jangan lepaskan peluang untuk memiliki face contouring set nie yer. Dapatkan  bronzing and highlighting powder nie dari Jom Makeover pada harga yang istimewaUntuk order cam biasa, isi form kat sebelah kanan blog nie yer. Selamat cantek2 dengan Mary Kay =)

Cream Blush

Thursday, September 29, 2011
Yeahhh!!! One of my favourite, handbag takkan rasa sempurna kalo takde mende alah nie. And surprisingly, this is among my best selling products. Sekali buat demo jek terus masuk order. Kenapa? Sebab memang best serius tak tipu, kalo tipu I masuk neraka.


Cream blush nie tekstur dia adalah berkrim and bile kite apply kat pipi it will turn to powdery finish. Owh nak sapu leh pakai jari jek, maka tak payah leceh2 nak bawak brush ape bagai. This cream blush memang sangat sesuai untuk daily quick makeup and for touch up. Dia dah ade cermin sesiap.

The color is sooooo natural I tell you. Dah pakai nanti pipi blush2 natural yang cute. Ramai customers yang test perasan doll lepas pakai cream blush nie. Haha! Disebabkan sangat natural, I selalu gak amek kesempatan sapu kat bibir gak and it looks good! So memang quicklah, bawak seketul mende alah nie dah leh transform wajah berseri sebab warna pipi and bibir adalah antara penyeri muka yang terindah. Hihi...

Dia ada 2 color - Sheer Bliss dengan Cranberry. Sheer Bliss yang paling laku, sebab natural tapi Cranberry pun cantek tau. So better amek both. Haha! Like myself, for day makeup memang I apply Sheer Bliss. Kalau night makeup I apply Cranberry. Tapi kalo untuk lip, Cranberry nampak lagi cantek. So sebab tue kene try both. Haha!

Dapatkan  cream blush nie dari Jom Makeover pada harga yang istimewa. So if minat nak cuba leh isi Order Form at the right side of this blog ok.